logo UGent

UGent bestudeert stadsklimaat Gent

Vrijdag 15 februari 2019: Vroege lente met zeer grote dagelijkse gang van de temperatuur

Het wolkenloze weer in combinatie met de uiterst droge lucht zorgt dezer dagen overdag voor een zeer vroeg lentegevoel. Vandaag steeg het kwik in het Gentse tot ongeveer 17°C, ruim boven de gemiddelde maximumtemperatuur voor februari die op 6.6°C ligt (voor Ukkel). Wat opvalt (zie onderstaande figuren) is het grote temperatuursverloop tijdens de afgelopen 24 uren. Kijkend naar de waarnemingen in Melle merken we dat de minima rond -2°C lagen wat overeenkomt met een dagelijkse gang van de temperatuur van ongeveer 18°C. Ook de snelheid waarmee de temperatuur na zonsondergang daalt en na zonsopkoms toeneemt, is zeer opvallend in Melle. De temperatuursschommelingen tijdens de nacht in Melle (bv. iets na 2 UT) komen overeen met tijdelijke toenames in de windsnelheid op deze locatie. Meer wind betekent meer menging met de lucht hogerop en deze is typisch iets zachter.
Temperatuur 15/02/19
Het heldere weer en de uitgedroogde lucht zorgen voor een zeer grote dagelijkse gang van de temperatuur.
Afgelopen nacht was er ook opnieuw een heel duidelijk Gents hitte-eiland (uitleg over de oorzaken). In de stad nam de temperatuur slechts zeer traag af terwijl die in Melle echt kelderde na zonsondergang. Dat gaf bijvoorbeeld onderstaande beeld om 19u30 lokale tijd met een temperatuursverschil van bijna 8°C tussen MOCCA Provinciehuis en MOCCA Melle. Ook komende nacht kunnen we een groot hitte-eiland verwachten (live metingen).
Hitte eiland 14/02/19
MOCCA temperatuursmetingen om 19u30 lokale tijd (17u30 UT). De heldere, droge condities zijn ideaal voor grote temperatuursverschillen tussen open, rurale landschappen en stedelijke omgevingen.