logo UGent

UGent bestudeert stadsklimaat Gent

Maandag 30 juli 2018: Uitzonderlijk hoge temperatuur boven 38°C

Afgelopen vrijdag 27/07/18 was het uitzonderlijk heet. Op de middag (10 UT, 12h lokale tijd) haalden we reeds waarden van 34°C a 35°C. Vanaf de middag verschenen er meer wolkenvelden en hier en daar zelfs enkele buien. Hierdoor steeg het kwik niet overal even ver meer door. Maar in het Gentse onstnapte we aan regen en konden we uiteindelijk in de namiddag op het meetpunt van Wondelgem pieken op een temperatuur van 38.2°C . Dit zijn zeer uitzonderlijke waarden voor het Gentse. Deze maximale waarde ligt in lijn met het Oost-Vlaamse temperatuurrecord dat die dag met een waarde van 38.4°C in Bassevelde (KMI klimaatnet, 20 km ten NW van Gent) verbroken werd en met de 38.2°C die in Zelzate (KMI klimaatnet) gemeten werd.

Temperatuur 38.2 27/07/2018
In de namiddag zorgt de bewolking voor temperatuurschommelingen maar uiteindelijk registeren we in Wondelgem een zinderende 38.2°C (gemiddelde temperatuur over 5 minuten). Enkele andere MOCCA stations zullen 37°C overschrijden, Melle piekt iets boven 36°C.
Sommige blijken er trouwens heel wat voor over te hebben om hoge temperaturen te scoren. Getuige het vreemde verhaal in de Nederlandse media (bv. hier) over het KNMI-station van Arcen waar een vrachtwagen zou geparkeerd zijn aan het weerstation om de temperatuur een duwtje in de rug te geven...