logo UGent

UGent bestudeert stadsklimaat Gent

Donderdag 26 juli 2018: Na de droogte nu ook nog hitte...

Vlaanderen (en bij uitbreiding grotere delen in het westen en noorden van Europa) kent een bijzonder droge periode. Vorig jaar was dit bij het begin van de zomer (lees hier) ook het geval maar dit jaar is de droogte nog ernstiger. Hoewel we de afgelopen maanden vaak mooi en warm weer kregen, bleven thermische uitschieters tot nu toe achterwege. Maar daar is deze week wel verandering in gekomen met de komende 2 dagen zelfs zeer hoge temperaturen. Vanaf vandaag zullen we in Belgie trouwens officieel van een hittegolf kunnen spreken, en het zou wel eens een bijzonder lang exemplaar kunnen worden.

Over de interessante relatie tussen droogte en hitte hadden we het hier vorig jaar reeds (lees hier). Laat ons hier eens kijken wat de droogte en hitte momenteel voor Gent betekenen.

Amper regen in juni en juli

De neerslagstatistieken van de MOCCA stations maken meteen duidelijk hoe aanzienlijk het neerslagtekort is voor de Gentse regio. De zeer wisselvallige meimaand leverde op de meeste plaatsen nog wel 2/3 van de normale klimatologische neerslagwaarden. Maar zowel de maanden juni als juli verliepen nagenoeg volledig droog. Melle kon in juli 2 buien scoren (waarvan eentje eergisteren) waardoor er daar toch nog 10 mm geregistreerd werd, maar op de andere meetpunten is er in juli nog amper of geen neerslag gevallen. In Wondelgem dateert de laatste meetbare neerslag zelfs van 13/06 toen er 0.2 mm geregistreerd werd...
Neerslagstatistieken zomer 2018
Neerslagmetingen MOCCA stations voor afgelopen maanden vergeleken met klimatologie.
De gevolgen van dit aanzienlijke neerslagtekort zijn ondertussen duidelijk zichtbaar in het landschap. Een mooie illustratie vormen de EarthData beelden van NASA waarop we zien hoe de vegetatie uitdroogt.
Sat 06/06/18 Sat 25/07/18
Satellietbeelden van Benelux voor 06/06/18 en 25/07/18 ( Earthdata viewer ).

Vandaag of morgen 35°C in Gent?

De hitte zal vandaag (donderdag) en vrijdag zijn hoogtepunt bereiken, temperaturen tot wel 35°C behoren voor Gent tot de mogelijkheden. Deze hoge temperaturen worden mede mogelijk gemaakt door de sterk uitgedroogde bodem. Door de droogte gaat er amper energie verloren aan de verdamping van vocht en de inkomende zonnestraling kan optimaal aangewend worden om de lucht op te warmen. De hoogste maxima mogen we in de stedelijke stations verwachten, in Melle en de Plantentuin blijven de maxima typisch 1°C a 2°C achter.
Droogte Melle
Door de droogte worden de bodemeigenschappen gewijzigd wat een invloed heeft op het temperatuursverloop. In Melle heeft het groene gras rondom het MOCCA en KMI weerstation plaatsgemaakt voor een verdorde bodem.
Ook tijdens de komende nachten wordt het interessant om te kijken hoeveel (of beter gezegd hoe weinig) het zal afkoelen. Sowieso worden overal zeer hoge minima (boven 20°C) verwacht. Reken daarboven de stedelijke effecten die voornamelijk gevolgen hebben voor de nachtelijke temperaturen en het valt niet uit te sluiten dat de minimale temperatuur in het Gentse stadscentrum rond 25°C blijft. Dit zijn zeer hoge waarden en het is duidelijk dat afkoeling tijdens de nacht dan zeer relatief wordt.
Temp 26/07/18
Vanmorgen koelde Melle nog af tot ongeveer 18°C maar in het stadscentrum bleven de temperaturen boven 22°C. Mogelijk krijgen we de komende nachten nog hogere minima.