logo UGent

UGent bestudeert stadsklimaat Gent

Vrijdag 20 april 2018: Gentse nachtelijk hitte-eiland present bij vroege warmte-opstoot

Momenteel beleven we een beetje zomer in de lente met donderdag 19 april de voorlopig warmste dag van het jaar. Onderstaand temperatuursverloop van het Gentse stadsmeetnetwerk MOCCA toont mooi de gestage klim van het kwik, met de afgelopen 2 dagen een overschrijding van de zomerse 25°C grens. Opvallend zijn de soms grote fluctuaties in de temperatuur 's nachts in Melle (bv. nacht van 18/04 op 19/04). Deze blijken gecorreleerd met de windsnelheid: valt de wind weg, dan koelt het er dichtbij het oppervlak snel af; neemt de wind toe, dan treedt er menging op gepaard gaande met een temperatuurstijging op 2m hoogte.
Zomer in lente temperatuursverloop
Temperatuursverloop (10-minuut gemiddelde temperatuur) de afgelopen dagen geeft mooi de steile temperatuursklim weer. Geen data in Plantentuin door communicatiestoornis.
Zoals gewoonlijk blijven de verschillen in temperatuur tussen de meetpunten overdag ook nu weer beperkt, de maxima verschillen niet meer dan 1°C. Maar tijdens de avond en nacht liepen de temperatuursverschillen tussen het landelijke meetpunt Melle en de stad de afgelopen dagen op tot 7°C (zie bv. figuur hieronder om 21u30 op 19/04). Dit stedelijke hitte-eiland effect zien we ook terug in de Gentse minima op vrijdagochtend 20/04. Het kwik dook in Melle nog net onder de 12°C terwijl we in het centrum van Gent afgelopen nacht boven de 16°C bleven, een zeer hoge waarde voor de minima in april.
UHI 19/04/18
Temperatuurskaartje gisterenavond omstreeks 21u30. Een temperatuursverschil van maar liefst 7°C tussen het landelijke Melle en het centrum van Gent. Data in Plantentuin niet correct door communicatiestoornis.
De komende dagen blijft het warm maar er wordt wel meer bewolking verwacht waardoor het hitte-eiland effect veel minder zal optreden.