logo UGent

UGent bestudeert stadsklimaat Gent

Maandag 5 februari 2018: In het centrum van Gent vriest het 40% minder dan erbuiten

Wie stedelijk hitte-eiland zegt, denkt in de eerste plaats aan zinderende hittegolven in steden. Maar om dezelfde reden (veel verharding, 3D geometrie in stad, menselijke activiteiten,...) zijn er ook tijdens de winter aanzienlijke verschillen in de temperatuur in de stad en platteland. Dankzij het MOCCA meetnetwerk in Gent hebben we hier nu een duidelijk zicht op.

Aanzienlijk korter stedelijk vorstseizoen 2016-1017

De totale vorstduur bedroeg tijdens de afgelopen winter (2016-2017) in Melle 456 uren. In het stadscentrum vroor het opmerkelijk minder met slechts 279 uren vorst in het MOCCA weerstation St Bavo gelegen in het centrum van Gent. De andere meetpunten kenden een vorstduur tussenin met bv. 360 uren vorst bij meetpunt Honda in de haven. Ook de lengte van het vorstseizoen, gedefinieerd als de periode van de eerste tot de laatste vorst, verschilt sterk. In Melle zakte de temperatuur voor het eerst tot het vriespunt op 11/10/16 en gebeurde dit een laatste maal op 27/04/17. In het centrum van Gent diende men tot 29/11/16 te wachten voor de eerste negatieve temperaturen en na 10/02/17 was het alweer afgelopen met de vorst. Het vorstseizoen in het centrum van de stad was dus meer dan gehalveerd t.o.v. dit in Melle zoals getoond in onderstaande figuur.
Winter UHI
Vergelijking vorststatistieken in centrum van Gent en Melle voor de 2016-2017 winterperiode.

Zachtere stad voordelig in winter?

Daar waar het hitte-eiland in de zomer duidelijk nadelig is, kan de winterse mildheid in de stad wel enkele voordelen opleveren. De zachtere temperaturen zullen de verwarmingsnoden in de stad verminderen. Ook het aantal gladheidsituaties zal in de stad lager liggen wat betekent dat in stedelijke omgevingen minder gestrooid dient te worden. Tenslotte is er ook een invloed op fauna en flora. Bepaalde plantensoorten voor dewelke onze winters te koud zijn, kunnen in de stad misschien wel overleven.

De statistieken voor het huidige winterseizoen (2017-2018) zullen in de loop van het voorjaar volgen. Nieuwsgierig? Volg zelf het stedelijk hitte-eiland in realtime!