logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Donderdag 18 januari 2018: Veel wind vandaag, maar toch vooral buiten de stad

Het weer doet de laatste tijd meer aan herfst dan winter denken. Niet voor het eerst worden we vandaag getrakteerd op een stormachtige wind. Een klein lagedrukgebiedje verplaatst zich deze voormiddag van de Noordzee over het noorden van Nederland richting Duitsland. Met dit type systemen heeft de precieze koers een grote invloed op het windveld, maar Vlaanderen lijkt nog redelijk goed weg te komen. Toch staat er deze voormiddag veel wind, al zijn er lokaal aanzienlijke verschillen.

In het algemeen minder wind in de stad

Het landoppervlak heeft een grote invloed hebben op de windsnelheid gemeten dicht bij het oppervlak (voornamelijk de onderste tientallen meters). Hoe ruwer het oppervlak, hoe meer de wind wordt afgeremd en hoe lager de windsnelheid. Veronderstellen we een zekere windsnelheid op 200 m hoogte, dan zal de waargenomen windsnelheid op bv. 10 m hoogte afhangen van de ruwheid van het onderliggende oppervlak. Boven een zeer glad oppervlak -zoals een ijsvlakte of een wateroppervlak - zal men snelheden meten die een stuk hoger liggen dan mocht er grasland zijn. Gaan we naar een oppervlak met nog meer en hogere obstakels, bv. een bos, dan zal de windsnelheid op 10m hoogte nog verder afnemen. Met het MOCCA netwerk zijn we op zoek gegaan naar uiteenlopende omgevingen, het mag dan ook niet verbazen dat de windsnelheden hier sterk uiteenlopen.
Windsnelheid MOCCA 18/01/18
Kaart met de gemiddelde windsnelheid uitgemiddeld over 5 minuten (uitgedrukt in Bft) vanmorgen. Opvallende verschillen tussen de meetlocaties: van 5 bft in Melle tot slechts 2 Bft in sommige stedelijke meetpunten. Klik hier voor live metingen.
Windsnelheid MOCCA 18/01/18
Verloop van de gemiddelde windsnelheid (uitgedrukt in m/s) uitgemiddeld over 5 minuten tijdens de afgelopen 24 uren. In Melle staat er meer dan dubbel zoveel wind als in het stadscentrum.
Hierboven een windkaartje en de windgrafiek van deze ochtend, de komst van de depressie valt meteen op. In Melle meten we logischerwijze de hoogste windsnelheid want daar hebben we te maken met een open, landelijk landschap dat relatief glad is. In de stedelijke meetpunten ligt de windsnelheid ongeveer half zo laag wat een gevolg is van de grote ruwheid van het oppervlak in de stad. De krachtigste wind in de stedelijke stations meten we op het meetpunt in de haven waar we een verharde maar relatief open omgeving hebben. Deze resultaten komen overeen met eerdere metingen in andere steden.

We dienen wel te bemerken dat bovenstaande redenering in het algemeen geldig is maar dat er soms nog andere zaken kunnen spelen. Bij zeer hoge gebouwen krijg je een bepaald stromingspatroon omheen het gebouw en kan het bijvoorbeeld zijn dat op bepaalde plaatsen (hangt af van de windrichting) er net meer wind komt te staan.

Tenslotte nog even bemerken dat de Wereld Meteorologische Organisatie voorschrijft om de wind te meten op 10m hoogte. Daar heb je echter een mast voor nodig en dat wordt al snel zeer lastig in een stedelijke omgeving. Daarom meten we met de MOCCA stations de wind op slechts 2m hoogte. De windsnelheid hangt af van de hoogte, in het onderste gedeelte van onze atmosfeer neemt de wind in het algemeen toe met de hoogte. Dit betekent dus dat onze windmetingen lagere waarden zullen opleveren vergeleken met de KMI windmetingen die wel op 10m hoogte uitgevoerd worden.