logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Woensdag 4 oktober 2017: Iedereen UGent!

Als je dezer dagen in Gent rond loopt, kan je er niet naast kijken. De UGent viert zijn 200ste verjaardag en dat wordt uitgebreid gevierd. Het orgelpunt heeft zondagnamiddag 8 oktober plaats met een event in het centrum van Gent genaamd ‘Iedereen UGent’ waarbij de UGent zich aan de stad voorstelt. Op verschillende universitaire locaties zullen onderzoekers aan geinteresseerden uitleg geven over de activiteiten van de unief.

Het stadsklimaatnetwerk MOCCA heeft ook zijn plaatsje gekregen op dit event. Zo is er een reeks posters voorzien met foto’s van alle meetlocaties, uitleg over stadsklimaat en resultaten van de metingen. Specialisten zullen aanwezig zijn bij de infostand om verdere uitleg te geven en het zal ook mogelijk zijn om bij het MOCCA station van de plantentuin een kijkje te nemen naar alle sensoren en elektronica.

MOCCA station Plantentuin
Het MOCCA weerstation in de Plantentuin. Nieuwsgierig hoe alles precies werkt? Kom dan zeker eens langs op 8 oktober! (foto: Peter Camps)

Programma gerelateerd aan weer en klimaat

Een overzicht van alle weer en klimaatactiviteiten bij Iedereen UGent:

  • Klimaatmodellering op supercomputers. Bekijk de klimaatprojecties voor jouw gemeente. Stel jouw vragen over klimaat(verandering) aan specialisten --- Ledeganck (13u00 – 17u00)
  • Warm, warmer, warmst: het MOCCA meetnetwerk. Posters over MOCCA, stel jouw vragen over stadsklimaat aan specialisten, bezoek het MOCCA netwerk van de plantentuin --- Ledeganck en plantentuin (13u00 – 17u00)
  • Lezing: Wat kunnen we leren van klimaatmodellen? Dr. Steven Caluwaerts schetst in 20 minuten een beeld van wat klimaatmodellering inhoudt. Wat kunnen we er mee, en wat niet? --- Ledeganck, gelijkvloerse verdieping Auditorium 1 (15u00)
  • Lezing: Klimaatverandering voor beginners feiten, mythes en mistgordijnen. Prof. Dirk Verschuren geeft een inleidende les over klimaatverandering. --- UFO, auditorium De Meyer (16u30 – 17u15)
  • Het volledige programma voor die dag is hier te vinden. Iedereen van harte welkom!