logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Donderdag 1 juni: Droge weerkundige lente in Gent

Met de mei-hitte van afgelopen dagen wordt de weerkundige lente afgesloten. De hoogste maxima werden bereikt op zaterdag 27 mei en maandag 29 mei toen het kwik op stedelijke MOCCA stations steeg tot 32°C. De minima waren nog redelijk slaapvriendelijk en kwamen steeds duidelijk onder 20°C uit.

Als we even die enkele buitjes die Melle schampten vergeten, dan kunnen we zeggen dat de onweders Gent tijdens deze hete episode links hebben laten liggen. Jammer want een blik op uw gazon maakt meteen duidelijk dat we in een droge periode zitten en neerslag welkom is. Hieronder worden de MOCCA-maandtotalen voor 2017 gegeven tesamen met de klimatologische waarde voor Gent (gebaseerd op KMI informatie).
Neerslagstatistieken MOCCA voorjaar 2017
MOCCA neerslagstatistieken van januari 2017 t.e.m mei 2017 aangevuld met de klimatologische waarde voor Gent. De weerkundige lente was in alle meetpunten duidelijk te droog.

Januari en februari 2017 waren in Gent normaal en zelfs eerder aan de natte kant. Maar de daaropvolgende weerkundige lente is in Gent duidelijk te droog verlopen. In april en mei kwamen we nog niet aan de helft van de klimatologische waardes. In totaal levert de maart-april-mei periode volgens de klimatologie 175 mm op maar de MOCCA stations registreerden slechts tussen 80 mm of 46% van normale hoeveelheid (Plantentuin) en 103 mm of 59% (Wondelgem). Nagenoeg volledig Vlaanderen bevindt zich momenteel in een droge toestand volgens waterinfo.be . Dit is nog niet meteen problematisch maar het geeft wel aan dat de komende weken beter wat meer neerslag zouden opleveren.

De verschillen tussen de MOCCA stations onderling zijn beperkt, het is overal duidelijk te droog geweest. Het zou trouwens fout zijn om uit de neerslagverschillen tussen de stedelijke meetstations conclusies te trekken. Er bestaat heel wat onderzoek naar de invloed van steden op neerslag (boven steden en ‘windafwaarts’ zou er meer neerslag vallen) maar daarvoor zijn lange tijdsreeksen nodig met data van een ruim gebied rond de stad (bv. radardata). Onze 6 MOCCA weerstations kunnen hiervoor niet gebruikt worden.