logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Maandag 15 mei: Het belang van goede communicatie

Als je de afgelopen dagen naar de live kaarten of grafieken gekeken hebt, zal je vreemde zaken opgemerkt hebben. Hieronder zie je bijvoorbeeld het 24-uur temperatuursverloop van maandag 15/05; een hoogst opmerkelijk verloop dat uiteraard niets met het weer te maken had.
Temperatuur 15/05/2017 21u00
In de loop van de dag hernemen 4 van de 6 MOCCA stations de communicatie met de server.

Vrijdag iets voor middernacht zijn op nog geen uurtje tijd alle MOCCA stations weggevallen, hun waarnemingen kwamen niet meer binnen op de UGent server. Als er geen data doorkomen blijft men voor de figuren op de website de laatst toegekomen data gebruiken wat dus resulteert in horizontale lijnen in de 24-uurs grafieken. Het gebeurde in het verleden al wel eens dat een station er tijdelijk niet in slaagde om data door te sturen maar vrijdag -uitgerekend bij het begin van het weekend- vielen alle 6 stations bijna tegelijk weg. Dat was nieuw.

Bij datapannes zijn er steeds 3 mogelijke verdachten:
  • UGent server problemen
  • stroomonderbreking MOCCA station waardoor modem uitgaat
  • wegvallen communicatie van weerstation naar server
Het was al snel duidelijk dat de eerste 2 mogelijkheden uitgesloten konden worden: de server op de universiteit was blijven draaien en er was nergens sprake van een stroomonderbreking. Dan kom je automatisch bij het wegvallen van de communicatie terecht.

Omdat we graag realtime data wilden voor dit project bevat elk weerstation een modem met antenne. Deze stuurt via GPRS elke 5 minuten waarnemingen door naar een UGent server. We hebben voor GPRS communicatie gekozen omdat deze relatief eenvoudig, draadloos, eerder goedkoop en redelijk betrouwbaar is. Tot vrijdag althans... Allicht is er toen een netwerkprobleem geweest dat de communicatie van alle MOCCA weerstations lam gelegd heeft.

Na meer dan 48 uren gaf op het einde van afgelopen nacht MOCCA station Melle weer een teken van leven en sinds deze middag stuurt MOCCA plantentuin weer data door. We zijn deze namiddag manueel de modems gaan herstarten bij de weerstations Provinciehuis en St Bavo. En als ze vannacht niet spontaan herbeginnen zullen we morgen hetzelfde doen bij de resterende 2 weerstations. Behalve wat extra werk en enkele dagen onzin op de website, heeft dit overigens geen gevolgen voor de analyse achteraf. Alle metingen worden immers ook intern opgeslagen op een SD-kaartje dat plaats biedt voor ruim 20 jaar waarnemingen.

MOCCA lijkt dus net op tijd weer klaar voor wat een interessante weerweek kan worden met eerst de voorlopig warmste dagen van 2017 en in de 2de helft van de week nog eens werk voor de dorstige Gentse pluviometers...