logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Donderdag 20 april: Late nachtvorst maar niet in de stad

Het voorjaar was nochtans zacht begonnen met een recordhoge gemiddelde temperatuur in Ukkel voor de maand maart. Maar de laatste dagen transporteerde een noordelijke stroming koude bovenluchten (ongeveer -5°C op 850 hPa = ongeveer 1.5 km hoogte) richting Benelux. In combinatie met het windstille en nagenoeg heldere weer afgelopen nacht waren de ingredienten aanwezig voor een sterke afkoeling. Zoals gevreesd (voor de land en tuinbouw) resulteerde dit deze ochtend in duidelijk negatieve temperaturen. Het was in het Gentse geleden van 11 februari dat we temperaturen onder het vriespunt hadden.
Temperatuur 20/04/2017 om 7u00
Grote temperatuursverschillen deze ochtend in Gent, duidelijke vorst in Melle maar in het centrum blijft het kwik ruim boven het vriespunt.

Hierboven een kaartje met de 2m-temperaturen in Gent om 7u00 lokale tijd, dat is kort na zonsopgang en komt ongeveer overeen met het moment waarop de minima bereikt worden. In Melle bedraagt de temperatuur op dat moment -2.7°C en Wondelgem worden nog nipt negatieve temperaturen bereikt. Maar met dank aan het stedelijk hitte-eiland blijven de temperaturen gemeten op 2m hoogte in de haven, de plantentuin en het historische centrum duidelijk positief. Aan het Provinciehuis is het op dat ogenblik maar liefst 3.5°C of dus ruim 6°C zachter dan in Melle. Een groot verschil voor de plantjes in de stad…