logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Vrijdag 6 januari: Stedelijk hitte-eiland tijdens winternacht

Afgelopen nacht hadden we goede omstandigheden voor een stevige afkoeling: een koele luchtmassa, amper wind en nagenoeg heldere condities. Het kwik zakte dan ook diep weg tegen deze ochtend: van -3°C in hartje Gent tot bijna -6°C in Melle. Hiermee was het een van de koudste ochtenden van deze winter tot nu toe.

Temperature 06/01/2017
Temperatuursverloop afgelopen 24 uren. Bemerk de stevige afkoeling tijdens de nacht.
Net zoals deze zomer blijven de nachttemperaturen in de stad duidelijk hoger. Het wordt interessant om dit winterse stedelijke hitte-eiland te vergelijken met het stedelijk hitte-eiland in de zomer. Afgaande op de observaties van afgelopen nacht zouden er toch wel verschillen kunnen zijn. Zo bedroeg deze ochtend het maximale verschil tussen Melle en het stadscentrum 3°C. Dit is aanzienlijk maar in de zomer kon op een heldere nacht dit verschil nog hoger oplopen (soms tot 6°C afgelopen zomer). En ook het gedrag van sommige locaties lijkt anders te zijn. De havenlocatie die in de zomer minima kende dichtbij de hoogste minima in het centrum van Gent, is in de winter toch duidelijk minder zacht (afgelopen nacht was het meetpunt bij Honda op Melle na de koudste locatie).

Temperature Morning 06/01/2017
Temperaturen deze ochtend om 8u35 lokale tijd. Op Melle na blijkt het meetpunt in de haven de laagste temperatuur te bereiken.

Eind juni wanneer we over de waarnemingen van een volledig jaar beschikken zullen we dit soort seizoenseffecten van het hitte-eiland in de stad in meer detail kunnen analyseren.

Bemerking bij neerslagmetingen

Met de neerslag (allicht eerst tijdelijk sneeuw in Gent) die voor komende nacht voorspeld wordt is het goed om nog een kanttekening te maken bij de neerslagmetingen van onze 6 weerstations. Er wordt hier gebruik gemaakt van ARG100 regenmeters en deze zijn niet geschikt om winterse neerslag te meten. Hiervoor dient een regenmeter uitgerust te zijn met een verwarmingselement om bv. sneeuw te smelten en zo ook in die omstandigheden precies te kunnen meten hoeveel neerslag er valt. De ARG100 beschikt niet over een verwarmingselement en zal neerslag bij sneeuwval niet accuraat registreren (bv. pas registratie nadat de sneeuw in de regenmeter gesmolten is).