logo UGent

UGent bestudeert microklimaat binnen Gent

Maandag 21 november: Terugblik op winderige zondag: duidelijk minder wind in de stad


Na een aarzelende start van de meteorologische herfst (met een septembermaand die meer aan zomer dan herfst deed denken) komt die nu helemaal op toerental. Een voorlopig hoogtepunt daarvan was de winderige zondag die we achter de rug hebben. Laat ons even terugblikken.

Een kleine depressiekern trok gisteren van de Franse kust over de kanaalregio richting Denemarken. De neerslag liet onze contreien grotendeels rechts liggen, maar het windveld van de depressie hebben we wel degelijk ondervonden. Hieronder wordt het verloop van de gemiddelde wind (over 10 minuten) op zondag 20 november weergegeven. We merken duidelijk dat de zuidenwind fors aantrekt in de loop van de ochtend om dan iets voor de middag zijn hoogtepunt in de regio Gent te bereiken. Hierna ging de wind snel aan de ketting.

De verschillen in de gemiddelde windsnelheid tussen de verschillende meetstations zijn opvallend. In Melle piekte het 10-min gemiddelde even tot boven 40 km/u daar waar de stedelijke locaties maximaal 20 km/u bereikten. Aan het Provinciehuis wordt zelfs amper een toename in wind gemeten. Als we kijken naar de maximale windstoten krijgen we een gelijkaardig beeld. Melle registreerde een windstoot van 80 km/u, in de Plantentuin haalden we 62 km/u maar aan het station in Wondelgem en het Provinciehuis bleven de windpieken beperkt tot 38 km/u en 28 km/u.

Average wind speed 10/11/2016 Average wind speed 10/11/2016
Gemiddelde wind (over 10 minuten) gemeten op zondag 20/11/2016 (van middernacht tot middernacht). Bemerk het duidelijke verschil tussen Melle en de overige stations.
De verklaring hiervoor is de extra ruwheid van het oppervlak in de stad. Door de aanwezigheid van gebouwen, bomen, … wordt de wind in de stad aan het oppervlakte afgeremd. In Melle waar het landschap zeer open is, is er daarentegen weinig wrijving en kan de wind aan het oppervlak hogere snelheden halen. De precieze situering van het weerstation t.o.v. gebouwen zal een invloed hebben op de windsnelheid, maar het is duidelijk dat in het algemeen zowel de gemiddelde windsnelheid als de windstoten in de stad merkelijk lager uit vallen. Gelijkaardige windsnelheidsverschillen tussen stad en platteland zijn gerapporteerd bij eerdere onderzoeken.

Er dient ook opgemerkt te worden dat deze weerstations windsnelheid meten op leefniveau (2m hoogte) daar waar de wereld meteorologische organisatie (WMO) voorschrijft om op 10m hoogte te meten. Op een hoogte van 10m zal de windsnelheid overal wat hoger liggen, maar aan het afremmen van de wind boven de stad zal dit weinig veranderen.